Particuliere verzekeringen
Particuliere verzekeringen bestaan in vele soorten en maten. Het belangrijkste kenmerk is risicospreiding. Om risico tegen te gaan kunt u ervoor kiezen om u te verzekeren. Een goed uitgangspunt is om u te verzekeren voor de kosten die u zelf niet kunt dragen als het mis gaat. In ruil voor het dekken van uw risico betaalt u een maandelijkse premie aan de verzekeringsmaatschappij. Sommige verzekeringen zijn verplicht, zoals in Nederland de zorgverzekering en andere zijn vrijwillig.
Veelgestelde vragen particuliere verzekeringen
1. Zorgverzekering
In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering te hebben. Voor zorg die buiten het basispakket valt, kunt u zich aanvullend verzekeren.
2. WA-verzekering verkeer
Heeft u een auto, motor, brommer, snor/bromfiets of high speed e-bike? Dan bent u verplicht uw voertuig WA te verzekeren. Een WA-verzekering dekt schade aan derden.
Aanvullende dekkingen in het kort:
– WA + beperkt casco: Alles van WA en brand, storm, diefstal, aanrijding met wilde dieren en rustschade.
– All risk: Alles van WA+ en schade door eigen schuld aan uw eigen voertuigen.
3. Aansprakelijkheidsverzekering
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote financiële gevolgen hebben. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Ons advies? Sluit altijd een aansprakelijkheidsverzekering af. Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die u veroorzaakt aan spullen van anderen. Zoals een kind dat tegen de auto van de buren fietst.
Niet alle schade valt onder aansprakelijkheidsverzekering.
– Als er opzettelijk/roekeloos iets kapot wordt gemaakt.
– Als u per ongeluk iets van een huisgenoot stuk maakt.
Handig om te weten:
Bij een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is je kind automatisch meeverzekerd vanaf de geboorte.
4. Woonverzekering
Alles wat aard- en nagelvast zit (en dus niet verhuisbaar is) behoort tot uw woonhuis. Dit verzekert u via de woonhuisverzekering/opstalverzekering. Datgene wat wel verhuisbaar is valt onder inboedelverzekering.
Een opstalverzekering vergoedt de meest voorkomende schades aan uw koopwoning: brand, water, blikseminslag of storm.
Handig om te weten:
Naast je woning zijn ook schades aan uw schuur, garage of tuinhuisje verzekerd. Net als zaken die zijn bevestigd aan uw woning, zoals je zonnepanelen.
5. Rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die hulp en advies bied bij juridische problemen. Een conflict met uw aannemer over een geplaatste keuken, een verkeersongeluk met een vervelende nasleep of een dreigend ontslag. Dit zijn voorbeelden van conflicten die met goede gesprekken niet altijd op te lossen zijn. In zulke gevallen is het prettig als u een rechtsbijstandsverzekering heeft.
6. Uitvaartverzekering
Een uitvaartverzekering is een verzekering die u afsluit voor de kosten voor uw uitvaart. Bij overlijden vergoedt de uitvaartverzekeraar (gedeeltelijk) de kosten van de begrafenis of crematie. Een goede reden om u te verzekeren kan zijn dat u uw nabestaanden niet met uitvaartkosten wilt opzadelen.
7. Reis- en/of annuleringsverzekering
Een reisverzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn de belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is dat je hulp krijgt in onvoorziene (nood) situaties. Denk aan het vervroegd afbreken van de reis, juist langer verblijf door een ongeval, ziekte of overlijden.
Een annuleringsverzekering is een verstandige keus als je op reis gaat. Het dekt (een deel van) de kosten wanneer uw reis niet kan doorgaan door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden. afhankelijk van de soort dekking die je hebt worden ongebruikte reisdagen of zelfs de volledige reis vergoed.
Voorbeelden van gedekte omstandigheden zijn:
– ernstig ziekte of overlijden van uzelf of uw naaste familie
– letsel schade na ongeval
– medische aandoening van verzekerde.
Een verzekeringsadviseur is een bemiddelaar tussen verzekeraar en consument. Hij verdiept zich in uw privésituatie en geeft u vanuit al zijn kennis en ervaring het beste advies.
Taken van een verzekeringsadviseur:
– Een verzekeringsadviseur geeft u het beste verzekeringsadvies op maat en afgestemd op uw wensen en situatie;
– Hij controleert of u kunt besparen op uw verzekeringen, bijvoorbeeld doordat verzekeringen elkaar overlappen of doordat u bent oververzekerd. Maar ook door bijvoorbeeld meer polissen te combineren bij één verzekeraar voor premiekorting;
– Hij ontzorgt u bij schade. De schadeafhandeling doet de adviseur voor u;
– De adviseur controleert met regelmaat uw polissen;
– Een verzekeringsadviseur volgt de ontwikkelingen op de voet en geeft u proactief advies als de wet- en regelgeving verandert, zodat u altijd goed verzekerd bent en blijft.
Iedere Nederlander is wettelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben. Als je een motorvoertuig hebt, ben je volgens de wet verplicht om minstens een WA-verzekering af te sluiten: de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je verzekerd in het geval dat jij (met jouw auto) schade veroorzaakt bij een ander. Daarnaast zijn er verschillende verzekeringen die niet verplicht, maar wel erg verstandig zijn.
Bij het afsluiten van en verzekering zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Ten eerste uiteraard op prijs. Maar het is ook belangrijk om te letten op de voorwaarden. Een goedkopere verzekering betekent vaak namelijk dat er, soms op essentiële onderdelen, minder wordt gedekt. Verzekeraars verschillen namelijk onderling in wat wel en niet gedekt wordt.
Advies over particuliere verzekeringen
Rivira adviseert en helpt u graag bij uw volledige verzekeringspakket, van aansprakelijkheidsverzekering tot ziektekostenverzekering. Uiteraard is het afsluiten van een enkele verzekering ook mogelijk. Bel ons voor een vrijblijvende afspraak om uw verzekeringspakket door te nemen, dan zorgen we ervoor dat u niet onderverzekerd, maar ook niet dubbel of oververzekerd bent.