Hoge vaste lasten door abonnementen

Maar liefst 91 procent van de Nederlanders onderschat het aantal abonnementen dat ze op hun naam hebben. Gemiddeld hebben we namelijk elf abonnementen. Het hebben van abonnementen wordt steeds gebruikelijker. Dat komt bijvoorbeeld doordat alle gezinsleden een mobiele telefoon hebben met een abonnement, muziek gaat via een streamingsdienst en gerechten voor maaltijden kunnen tegenwoordig thuis worden bezorgd. Het gaat vaak om relatief kleine bedragen, maar opgeteld gaat het toch om een groot deel van het budget. Vaste lasten zijn financiële valstrikken, maar gelukkig zijn veel vaste lasten tussentijds te beëindigen.


Geldproblemen beginnen met te hoge maandlasten 

Met het maandelijkse inkomen moet het een huishouden lukken om de lasten te dragen en om nog een extraatje over te houden om te reserveren voor grotere uitgaven. Bij te hoge vaste lasten kan een bedrag reserveren er bij in schieten. Dat kan het beginpunt zijn van geldproblemen. Het maandelijks kunnen sparen is om twee redenen belangrijk.

1. Ten eerste heeft u zolang u nog kunt sparen dus nog bestedingsruimte over.
2. Ten tweede heeft u spaargeld nodig voor het opvangen van hoge lasten die vroeg of laat een keer ontstaan. 

Vaste lasten hoeven geen probleem te zijn, maar het moet wel goed betaalbaar blijven. Bij maandelijkse tekorten moeten de lasten omlaag of de inkomsten omhoog. Zet eens alle vaste lasten voor uzelf op een rijtje. Zeg abonnementen die niet meer nodig zijn op en voer zo maandelijks terugkerende besparingen door.

Verschil in soort abonnement per leeftijdsgroep

Jongeren trekken het gemiddeld aantal abonnementen omhoog. Zij hebben gemiddeld namelijk zestien contracten afgesloten. Jongeren kiezen vaker voor abonnementen voor streamingsdiensten en voor het private leasen van een auto. Vooral het leasen neemt een grote hap uit het maandelijks te besteden bedrag. Oudere Nederlanders kiezen juist vaker voor de goedkopere abonnementen, zoals kranten en  loterijen.

18 tot 34 jaar 

Streamingsdiensten
Internet,
Microsoft
Openbaar vervoer.

35 tot 64 

Vaker diverse pakketen zoals:
Combinatiepakket
Onderhoudspakket

65-plussers 

Loterijen
tijdschrift
tv-gids
krant.

Een abonnement? heel gewoon!

Het afsluiten van abonnementen is gebruikelijker geworden. Een goed voorbeeld hiervan is de mobiele telefoon. Zonder een abonnement bent u aangewezen op prepaid. Maar we willen altijd en overal online zijn, dus bent u aangewezen op een abonnement. Tot jaren geleden kochten we nog muziek op cd’s. We hebben nu altijd alle muziek beschikbaar op de telefoon met diensten als Spotify. Het kost ongeveer tien euro per maand, maar u hoeft nooit meer muziek te kopen. Een ander voorbeeld is Netflix in plaats van het huren van een film of in plaats van tv kijken. Door gemak en besparingen worden we gestuurd naar het afsluiten van contracten.

Hoeveel abonnementen heeft u op uw naam staan?
Scroll naar boven
Chat openen
Hoe kunnen we u helpen?
Goedendag, hoe kunnen we u helpen?