Inboedelverzekering

Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. U bepaalt zelf of u uw spullen wilt verzekeren. Het is toch wel aan te raden om deze verzekering af te sluiten. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met uw inboedel, dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn.

Onder inboedel wordt verstaan: alle spullen in uw huis die niet vastgenageld zitten aan het huis. Een kledingkast is dus inboedel, maar een inbouwkast niet. Het huis en alles wat eraan vastgenageld zit verzekert u met de opstalverzekering. Dure verzamelingen en andere waardevolle bezittingen zoals kunstvoorwerpen vallen ook onder de inboedel. Houd er wel rekening mee dat er maximale bedragen kunnen gelden voor bijvoorbeeld verzamelingen, kunst en sieraden.

Veelgestelde vragen

Uit welke soorten dekkingen kan ik tussen kiezen? 

Er zijn verschillende dekkingen, maar de meeste verzekeraars houden de keuze beperkt tot de extra uitgebreide en de allrisk inboedelverzekering.

De meest uitgebreide inboedelverzekering biedt onder andere dekking tegen: 
– Brandschade
– Stormschade
– Schade door inbraak en diefstal
– Waterschade
– Schade door ontploffing
– Bliksemschade

De allrisk inboedelverzekering biedt een ruimere dekking. Alle van buiten komende onheilen zijn verzekerd, tenzij uitgesloten in de polisvoorwaarden. Het zelf laten vallen van spullen is verzekerd in de allrisk inboedelverzekering. Vaak hanteren verzekeraars wel een eigen risico in deze inboedelverzekeringen. Zo willen ze voorkomen dat ze ook schades voor een gering bedrag in behandeling moeten nemen. Dit soort schades zorgen namelijk ook voor hoge kosten om de schades af te wikkelen.

Wat is nooit meeverzekerd? 

U kunt alleen maar onzekere gebeurtenissen verzekeren. Te voorziene schades en opzet door de verzekerde zijn dus niet meeverzekerd. Maar ook een schade door achterstallig onderhoud aan het huis is niet verzekerd. Ook schadeoorzaken die een te hoge schadelast meebrengen zijn uitgesloten. Denk hierbij aan schade door een aardbeving of een overstroming. 

Waarop let je bij het afsluiten van een inboedelverzekering? 

De verzekeraars kunnen zelf bepalen wat ze wel of niet verzekeren in de inboedelverzekering. In hoofdlijnen zijn de dekkingen vaak gelijk, maar kleine verschillen kunnen bij schade een groot verschil maken. Daarom is het belangrijk om advies in te winnen over de inboedelverzekering. U wilt namelijk de verzekering die zo goed mogelijk aansluit op de risico’s die u loopt. 

Wilt u advies over de inboedelverzekering? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Scroll naar boven
Chat openen
Hoe kunnen we u helpen?
Goedendag, hoe kunnen we u helpen?