Gaat u uw open haard weer aansteken? Lees eerst onze tips om brand te voorkomen.

De open haard aansteken zorgt voor gezelligheid, maar ook voor extra brandgevaar. De laatste maanden van het jaar worden de houtkachel en de open haard weer in gebruik genomen. Een schoorsteenbrand is een reëel risico om rekening mee te houden bij het stoken op hout. U kunt brand niet honderd procent voorkomen, maar u kunt de kans erop wel zo klein mogelijk maken. Met onze tips voorkomt u zoveel mogelijk ellende. 

Zorg eerst voor goed onderhoud 

Voordat u hout in de brand steekt moet u eerst aandacht hebben voor het rookkanaal. Gedurende de periode dat u uw haard niet hebt gebruikt kan zich hier vuil in opgehoopt hebben. Laat u schoorsteen dus eerst professioneel vegen. Bij frequent gebruik van uw open haard is het aan te raden om er vaker een schoorsteenveger naar te laten kijken. Hij of zij doet namelijk meer dan alleen vegen. Het rookkanaal wordt ook gecontroleerd op scheurvorming. U moet namelijk voorkomen dat dampen weer in je huis terechtkomen. 

Kies uw hout met beleid 

Alles wat brand kunt u niet in uw open haard gooien. Pas vooral op met geverfd of gebeitst hout. Gebruik bij voorkeur hout met weinig hars. Geschikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld eikenbomen, berkenbomen en appelbomen. Gebruik de haard niet als allesbrander. Zorg ervoor dat het hout goed droog is. Afhankelijk van het houtsoort moet u het hout eerst één tot zelfs 2,5 jaar drogen. Vers hout bevat voor tachtig procent vocht. Hierdoor brand het slechter en geeft het ook minder warmte af. 

Zorg voor voldoende ventilatie en voor blusmiddelen 

Ook bij het stoken van hout kan er een koolmonoxidevergiftiging ontstaan. Dit voorkomt u door goed te ventileren tijdens het stoken. Door vonken vanuit uw haard of bij het aanvullen van uw haard met hout kan er toch brand buiten uw kachel ontstaan. De kans hierop is klein maar niet uit te sluiten. Zorg er dus in ieder geval voor dat u bijvoorbeeld een brandblusser of een emmer water in de buurt klaar hebt staan. U heeft in dat geval namelijk geen tijd meer om nog een emmer te zoeken en deze te vullen met water. 

Wat als er toch brand ontstaat? 

Een schoorsteenbrand ziet u waarschijnlijk niet gelijk. U kunt het wel horen. Het klinkt als een loeiend geluid, alsof er een windvlaag door het rookkanaal trekt. Doof in dat geval het vuur, maar gebruik hiervoor geen emmer water. U kunt het beste zand op het vuur gooien. Bel ook gelijk het alarmnummer. Zorg voor extra ventilatie. Ook belangrijk is om de kamers waar het rookkanaal doorheen loopt te ontruimen.

Scroll naar boven
Chat openen
Hoe kunnen we u helpen?
Goedendag, hoe kunnen we u helpen?