Wat moet u weten over de lineaire hypotheek? 

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm met voordelen. Kiezen voor deze hypotheekvorm kan verstandig zijn. Welke misverstanden zijn er over deze hypotheek? 

De lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek zijn de twee populairste hypotheekvormen. De lineaire hypotheek wordt minder vaak gekozen. Dit komt deels door misverstanden. Tegenwoordig worden er eisen aan gesteld om gebruik te kunnen maken van de regeling van de hypotheekrenteaftrek. Je kunt de betaalde hypotheekrente aftrekken van jouw inkomen als je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kiest voor een hypotheekvorm waarin een maandelijkse aflossing verwerkt zit. 
De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek voldoen aan die eisen. De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm, maar de lineaire hypotheek heeft grote voordelen. Wat zijn veel voorkomende misverstanden?

Misverstand #1: De lineaire hypotheek is duurder 

Zowel in de lineaire hypotheek als in de annuïteitenhypotheek lost u de volledige lening af gedurende de looptijd van de hypotheek. Maar het grote verschil is dat u in de lineaire hypotheek de eerste jaren van de looptijd veel sneller aflost in vergelijking met de annuïteitenhypotheek. Hierdoor betaalt u minder euro’s aan rente over de gehele looptijd gerekend. De lineaire hypotheek is dus over de gehele looptijd gerekend goedkoper. 

Misverstand #2: De lineaire hypotheek is geen verstandige keuze 

Veel mensen denken dat de lineaire hypotheek geen verstandige keuze is, omdat de maandlasten hoger zijn dan in de annuïteitenhypotheek. Dat klopt inderdaad, maar dat is tijdelijk. De lineaire hypotheek begint met hoge maandlasten en na iedere aflossing zakken de maandlasten iets. Omdat u in de lineaire hypotheek sneller aflost, is de lineaire hypotheek mogelijk de verstandigste keuze. U heeft namelijk een sneller dalende hypotheekschuld, dus een kleinere kans op een restschuld als het huis verkocht moet worden. 

Misverstand #3 :De lineaire hypotheek is onaantrekkelijk door het lagere fiscaal voordeel 

Het klopt inderdaad dat u met de annuïteitenhypotheek recht heeft op een grotere teruggave van de Belastingdienst gedurende de looptijd, maar dat komt doordat u zelf meer aan rente betaalt. De rentelasten zijn aftrekbaar, maar het is nog beter om lage rentelasten te hebben. Het overgrote deel van de rentelasten betaalt u zelf. De lasten zijn groter dan het fiscale voordeel. 

Misverstand #4: De lineaire hypotheek is altijd de verstandigste keuze 

Nee, in sommige gevallen kunt u beter kiezen voor de annuïteitenhypotheek. Door de naar verhouding hoge maandlasten gedurende de eerste jaren van de hypotheek, is het mogelijk dat u de maandlasten niet kunt dragen. Door te kiezen voor de annuïteitenhypotheek houdt u de hypotheeklasten in het begin zo laag mogelijk. Het kiezen voor de lineaire hypotheek kan er dus voor zorgen dat u de hypotheek niet kunt afsluiten, terwijl het wel lukt met een annuïteitenhypotheek. 

Heeft u nog vragen over de lineaire hypotheek of over een andere hypotheekvorm? Wij plannen graag een gesprek met u in.

Scroll naar boven
Chat openen
Hoe kunnen we u helpen?
Goedendag, hoe kunnen we u helpen?